Information till alla resande

Standard

Vänner, läsare och annat folk. Jag har tagit ett uppehåll i mitt bloggande då jag nyligen insåg att jag inte vill bli konditor. Efter många veckors intensiva förnekande insåg jag att jag faktiskt inte har hand för att dekorera, eftersom jag skriver som en kratta och det enda jag kan rita är en osymmetrisk streckgubbe som ser ledsen ut för att han är så osymmetrisk. Det var en deppig insikt. Så! Jag har omprioriterat i livet och ska nu bli något helt annat, som innefattar ca 4 års studier. Skrämmande. Det innefattar även en alldeles för stor mängd med matematik, som alltid varit min kryptonit, men jag ska göra ett helhjärtat försök.

Därför har det inte blivit så mycket experimenterande på sistone. Men! Jag kan delge er något gott som jag bakade idag, nämligen… Bananbröd! Som råkar vara mitt favoritbakverk just nu. Det recept jag använder kommer härifrån, för övrigt en fantastisk blogg att söka inspiration på, eller att stjäla skamlöst från. Either way. Just det här bananbrödet är också ganska hälsosamt, jag brukar ta med det till jobbet och ha som mellanmål. Det går även att variera på tusen olika sätt.

Kom dock ihåg att detta bröd inte passar med färsk frukt i, för det saftar sig för mycket och det blir fuktigt och rätt äckligt då. Jag provade det förut med blåbär och det funkade inte. Det såg okej ut, men det tog slut där.

Ingredienser
– 1 1/4 cup mjöl (jag brukar varva rågmjöl, dinkelmjöl, mandelmjöl, vadsomhelst som finns hemma)
– 1/2 cup brunt socker
– 1/2 tsk bikarbonat
– 1/4 tsk bakpulver
– 1/2 tsk kanel ( och eventuella andra kryddor du vill ha i, typ kardemumma eller vanilj eller nåt annat gott.)
– 3 tsk valfri olja (jag tar olivolja)
– 1 uppvispat ägg
– 2 äggvitor
– 3 fula bruna bananer. Ju fulare desto bättre.
– 1 cup havregryn
– en handfull nötter eller frön (jag hade cashewnötter och mandlar)
– russin eller torkad frukt (tranbär passar jättebra)

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en avlång brödform rikligt (ta i, annars får du inte loss den, och då blir det en såndär ful grej som man bakar men inte berättar för folk att man bakat och så slutar det med att man får äta hela själv, fast det har ju också sin charm). Häll alla torra ingredienser, inkluderat kryddor, havregryn, nötter, torkad frukt och socker, i en stor skål och blanda ihop. Mosa bananerna till en gojsig smet i en annan skål. Häll i oljan och det hela ägget och mixa ihop. Nu är det dags att blanda det blöta och det torra. Smeten blir ganska tjock. I en annan skål vispar du äggvitorna till ett ganska fast skum och blandar sen ner det i resten av smeten. Häll alltihop i formen och släng in i ugnen i ca 45 minuter. Gör stickprov innan du tar ut den, den ska inte vara kladdig inuti. Klart!

Annonser

Om Hausfrau Lange

Det händer något speciellt med mig när jag bakar. Min inre hausfrau kommer ut. Hon har ett rutigt förkläde, en tjock blond knut i nacken och går upp klockan fem för att baka bröd. Min inre hausfrau tar över rätt ofta. Och jag gillar henne, så det är okej.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s